Μεγάλη εορτή σήμερα γιορτάζει η Εκκλησία μας.

Μεγάλη εορτή σήμερα γιορτάζει η Εκκλησία μας.

Μεγάλη εορτή σήμερα γιορτάζει η Εκκλησία μας. Τους τρεις φωστήρες της τρισηλίου θεότητος, Βασίλειο τον Μέγα και τον Θεολόγο Γρηγόριο, μαζί και τον Ιωάννη που ήταν ολόγος του χρυσός-πολύτιμος. Και τι μεγάλη χαρά και τιμή, για μαθητές και διδασκάλους,να έχουμε αυτούς τους τρεις προστάτες και συμπαραστάτες και οδηγούς!


Η σχέση των Τριών Ιεραρχών με τα ελληνικά γράμματα είναι στενή, η φήμη τους παγκόσμια, όπως και η γενική παραδοχή των μελετητών ότι ξεπερνάνε στη σοφία και το λόγο, όλους τους προγενέστερούς τους ρήτορες. Τους αγίους τους εορτάζουμε χωριστά μέσα στο χρόνο, όμως και τους τρεις μαζί από το 1100, για να μην υπάρχει έριδα, ποιος είναι σημαντικότερος από τους τρεις. Με τα ελληνικά γράμματα για πρώτη φορά συνδέθηκαν λίγο μετά την Επανάστασητο 1826 στα Επτάνησα και το 1842 το πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε για όλη την ελεύθερη Ελλάδα την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και τα Γράμματα, δεικνύοντας την υποχρέωσηπου έχουμε στους αγίους.
Είναι τέχνη το να διαπαιδαγωγεί κανείς παιδιά και νέους και μάλιστα, κατά τον Γρηγόριο, «τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών». Καθώς, λέει ο Βασίλειος, η ψυχή τους είναι εύπλαστη σαν το κερί, έχουμε ευθύνη, οι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων, να τη μορφώσουμε και να τη θρέψουμε με ωραία διδάγματα. Για να το πετύχουμε όμως αυτό χρειάζεται και βίος ανάλογος. «Δίδαξόν με δια του βίου σου», φωνάζει ο Χρυσόστομος, «αύτη διδασκαλία αρίστη!».
«Πρώτα πρέπει να γίνεις φως για να φωτίσεις»! Δύσκολα πράγματα, σε δύσκολους καιρούς, όχι όμως ακατόρθωτα…
Οι Τρεις Ιεράρχες μας έδειξαν το δρόμο, και στέκουν πάντα αρωγοί, μένει να θελήσουμε να τον ακολουθήσουμε…

Αφήστε μια απάντηση