Το 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης είναι το πρώτο ΕΠΑΛ (Πρώην ΤΕΕ/ΤΕΛ) που ιδρύθηκε στο Ηράκλειο με περισσότερους από 450 μαθητές που προέρχονται από όλο τον νομό Ηρακλείου.

Παρέχει στους μαθητές που ολοκληρώνουν με επιτυχία τις σπουδές τους Απολυτήριο Λυκείου και Πτυχίο Ειδικότητας.

Το σχολείο διαθέτει 6 Ειδικότητες σε 3 διαφορετικούς τομείς:

  • Πληροφορικής
  • Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας
  • Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών

Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ) και να συνεχίσουν περαιτέρω τις σπουδές τους. Επίσης, μπορούν με το Απολυτήριό τους να εγγραφούν σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ της επιλογής τους.

Στο σχολείο διεξάγονται ένα μεγάλο εύρος από μαθήματα γενική παιδείας, μαθήματα ειδικότητας και εργαστήρια, ενώ παράλληλα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά, Περιβαλλοντικά, Πολιτιστικά και Προγράμματα Αγωγή Υγείας.

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο σχολείο είναι κυρίως μόνιμοι, οργανικά τοποθετημένοι στη σχολική μονάδα και με πολυετή υπηρεσία. Μέσα από την διδακτική διαδικασία αλλά και την συμμετοχή τους σε δράσεις εντός και εκτός σχολείου προάγουν την κοινωνικοποίηση των μαθητών, τις ηθικές αξίες, την διεθνοποίηση του σχολείου, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και τον πολιτισμό.