ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Το πλαίσιο οργάνωσης της σχολικής ζωής ορίζει κανόνες για τα μέλη της σχολικής κοινότητας (καθηγητές, μαθητές, γονείς) με σκοπό την εφαρμογή των παιδαγωγικών και διδακτικών στόχων της εκπαίδευσης, της υποστήριξης της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του σχολείου, και της διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος αλληλοσεβασμού και αρμονικής συνεργασίας.

Το ΕΠΑΛ είναι ένα ανοικτό στη κοινωνία, δημοκρατικό σχολείο, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση εις βάρος οποιουδήποτε λόγω φύλου, ηλικίας, θρησκεύματος, εθνικότητας κ.τ.λ.

Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας δικαιούται το σεβασμό όλων των υπόλοιπων μελών (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, σχολικών φυλάκων) και αντίστοιχα οφείλει σεβασμό σε αυτά.

Προειδοποίηση! Οποιαδήποτε συμπεριφορά και πράξη που δημιουργεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα ή προσβάλει με κάθε τρόπο την προσωπικότητα των άλλων μελών της σχολικής κοινότητας είναι απολύτως απαράδεκτη και ελέγχεται.

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του σχολείου.

Ως καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ :

 1. Διδάσκω στους μαθητές τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών.
 2. Προγραμματίζω τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων μου και συμμετέχω στον γενικότερο προγραμματισμό δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας λαμβάνοντας υπόψη μου τις οδηγίες του ΥΠΠΕΘ.
 3. Προετοιμάζω καθημερινά και οργανώνω το μάθημά μου, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες των μαθητών και τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων.
 4. Ενημερώνομαι από την Διεύθυνση του σχολείου και τηρώ τους νόμους, τα διατάγματα, τις αποφάσεις, τις οδηγίες, και τις εγκυκλίους.
 5. Αναλαμβάνω ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων εξωδιδακτικές εργασίες του σχολείου, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στη συλλογική λειτουργία του.
 6. Συνεργάζομαι με τους μαθητές, σέβομαι την προσωπικότητά τους, καλλιεργώ και εμπνέω σ’ αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά μου, δημοκρατική συμπεριφορά.
 7. Ενθαρρύνω τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το σχολείο, και καλλιεργώ τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.
 8. Αναλαμβάνω καθήκοντα εφημερεύοντα, έχω την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών, και επιμελούμαι την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ό,τι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.
 9. Μεριμνώ για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, και τους ενημερώνω για τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους.
 10. Συνοδεύω τους μαθητές που κάνω μάθημα από το σχολείο στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο και το ανάποδο.

Ως μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ:

 1. Παραμένω μέσα στο σχολείο σε όλη τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματός. Σε περίπτωση ασθένειας ή άλλου έκτακτου λόγου, εξέρχομαι μόνο μετά από άδεια της διεύθυνσης και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κηδεμόνα τους.
 2. Προσέρχομαι στο σχολείο πριν χτυπήσει το κουδούνι και παραμένω στο προαύλιο. Η πόρτα του σχολείου θα κλείνει για όλους στις 08:40 και θα ανοίγει ξανά στις 09:00. Έπειτα η εξώπορτα θα παραμένει κλειστή μέχρι 14:05.
 3. Αν καθυστερήσω λόγω λεωφορείου θα μπω στην τάξη και ο καθηγητής που θα μου έχει ήδη βάλει ήδη απουσία θα γράψει στο απουσιολόγιο την ώρα προσέλευσης. Στο διάλειμμα θα πάω στο γραφείο και θα το αναφέρω στην διεύθυνση η οποία θα επικοινωνήσει με το ΚΤΕΛ για να επιβεβαιώσει την καθυστέρηση. Σε αυτή την περίπτωση η απουσία δεν θα καταχωρηθεί.
 4. Οι μαθητές πρέπει να παρακολουθούν όλες τις ώρες του ημερησίου προγράμματός τους.
 5. Συμπεριφέρομαι και μιλάω με ευγένεια και σεβασμό στους συμμαθητές μου και στους καθηγητές μου.
 6. Δεν ασκώ σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία σε κανέναν.
 7. Συζητώ προβλήματα που με απασχολούν με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος μου ή και τη Διεύθυνση του σχολείου.
 8. Προσέρχομαι εγκαίρως στην πρωινή προσευχή-συγκέντρωση καθώς και στην αίθουσα διδασκαλίας πριν την είσοδο του καθηγητή μου.
 9. Δεν φέρνω φαγητό και αναψυκτικά στην αίθουσα διδασκαλίας και στα εργαστήρια. Τυχόν υπόλοιπο το φυλάσσω στην τσάντα μου.
 10. Αποχωρώ από την αίθουσα διδασκαλίας μόλις δώσει άδεια ο καθηγητής μου. Το μάθημα τελειώνει με το κτύπημα του κουδουνιού.
 11. Στα διαλείμματα κατεβαίνω από τους ορόφους και βγαίνω έξω στην πυλωτή, εκτός κι αν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (πολύ κρύο).
 12. Δεν τρέχω και δεν φωνασκώ στους διαδρόμους του σχολείου.
 13. Εισέρχομαι στα γραφεία του σχολείου μόνο αν υπάρχει πραγματική ανάγκη επικοινωνίας με συγκεκριμένο καθηγητή μου, με τους γονείς μου ή τη Διεύθυνση του σχολείου.
 14. Δεν απουσιάζω χωρίς λόγο από το σχολείο μου και, όταν έχω λόγους να απουσιάσω, οι γονείς μου ενημερώνουν το σχολείο.
 15. Δεν εξέρχομαι αυθαίρετα από την αίθουσα διδασκαλίας. Αν υπάρχει σοβαρός λόγος ζητάω την άδεια του καθηγητή μου.
 16. Δεν απομακρύνομαι από τον χώρο του σχολείου κατά τις ώρες λειτουργίας του. Αν για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. ασθένεια) θέλω να αποχωρήσω ζητώ άδεια από τη Διεύθυνση του σχολείου.
 17. Συμβάλλω με κάθε τρόπο στη διατήρηση της καθαριότητας σε κάθε χώρο του σχολείου μου, εσωτερικό και εξωτερικό. Προσέχω τα θρανία, τους τοίχους και τον εξοπλισμό των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων.
 18. Δεν χρησιμοποιώ κινητό τηλέφωνο στο χώρο του σχολείου, διότι απαγορεύεται αυστηρά και κινδυνεύω με κυρώσεις. Σε περίπτωση ανάγκης μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνο του σχολείου.
 19. Δεν μαγνητοφωνώ και δεν βιντεοσκοπώ στον χώρο του σχολείου.
 • Έχω καθημερινά μαζί μου τα απαραίτητα αντικείμενα για τα μαθήματά μου (βιβλία, τετράδια, στυλό, κ.λπ.).
 1. Γνωρίζω ότι το σχολείο ενημερώνει τους γονείς μου για τυχόν απουσίες μου, για τη συμπεριφορά μου και την επίδοσή μου στα μαθήματα.
 • Γνωρίζω ότι υπεύθυνος για το απουσιολόγιο είναι μόνο ο απουσιολόγος ή ο αναπληρωτής του. Το απουσιολόγιο και το βιβλίο ύλης είναι επίσημα έγγραφα του σχολείου.
 • Γνωρίζω ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους χώρους του σχολείου.

 Ως γονέας-κηδεμόνας μαθητή/τριας του 1ου ΕΠΑΛ :

 1. Είμαι υπεύθυνος για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης, της σχολικής επίδοσης και της συμπεριφοράς του παιδιού μου.
 2. Ενημερώνω υπεύθυνα το σχολείο για όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το παιδί μου και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του και τη σχολική του επίδοση (θέματα υγείας, μαθησιακές δυσκολίες, κ.α.).
 3. Ενημερώνω άμεσα το σχολείο για κάθε αλλαγή στα στοιχεία επικοινωνίας μου (διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα).
 4. Σε περίπτωση απουσίας του παιδιού μου γνωστοποιώ άμεσα στο σχολείο τους λόγους της απουσίας. Η γνωστοποίηση του λόγου των απουσιών συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στην περίπτωση που προβλέπεται ο μη υπολογισμός τους κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης.
 5. Γνωρίζω ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί τη συλλογική έκφραση των απόψεων των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών, επικοινωνεί με τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, και προσφέρει τη συνεργασία του για την προαγωγή του σχολικού έργου.