ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟ “ΧΑ… ΧΑ… ΧΑΡΟΥΠΙ”: Οι μαθητές επένδυσαν στην κρητική γη!
Επένδυσαν στην κρητική γη και ευελπιστούν σε μία επιχειρηματική καριέρα. Οι μαθητές του τμήματος ΓΟ του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου, με τη συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, δημιούργησαν τη μαθητική Εικονική Επιχείρηση με την επωνυμία “ΧΑ… ΧΑ… ΧΑΡΟΥΠΙ”.
Το προϊόν που παράγει η επιχείρηση είναι το “ΧΑΡΟΥΠΙΝΙ”, που είναι χαρουπομπισκότο με αλεύρι από χαρουπιές της Κρήτης. Στη συσκευασία μπορεί να βρει κανείς τυπωμένη μια μαντινάδα της Κρήτης.
Οι μαθητές θα συμμετέχουν στην Έκθεση Μαθητικών Εικονικών Επιχειρήσεων του Σ.Ε.Ν. που θα γίνει την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.
Αντίστοιχη έκθεση θα γίνει και στην Αθήνα την 1η Μαρτίου.
Μαθητές και μαθήτριες από 150 περίπου σχολεία όλης της χώρας θα παρουσιάσουν το επιχειρηματικό «θαύμα» που πέτυχαν μέσα σε λίγους μήνες.
«Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη δημιουργία της εικονικής επιχείρησης και του προϊόντος, τους άρεσε γιατί το είδαν σαν παιχνίδι» αναφέρει στην «Π» η οικονομολόγος, υπεύθυνη του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου, κ. Νίκη Κατσαλάκη. «Πρέπει πάντα να στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις» τονίζει.
Αναφέρει πως μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά αποκτούν μία σημαντική εμπειρία. Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στηρίζουν τους μαθητές και θα τους ενημερώσουν για θέματα όπως είναι η φορολογία των επιχειρήσεων.
«Το κριτήριο για την επιλογή της επιχείρησης είναι μια τάση που επικρατεί στην αγορά να χρησιμοποιούνται προϊόντα χαρουπιού για λόγους υγείας και θεραπείας. Τα προτείνουν πολλοί ιατροί, διατροφολόγοι, ολιστικοί γιατροί» αναφέρει η οικονομολόγος του 1ου ΕΠΑΛ, κ. Χρυσάνθη Μακράκη.
Το ένα από τα δύο προϊόντα που δημιουργήθηκαν , που είναι από χαρούπι και μέλι, είναι χωρίς γλουτένη, για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. «Σκοπός μας είναι να στρέψουμε τα παιδιά στην υγιεινή διατροφή και όχι στα προϊόντα εύκολης και πρόχειρης τροφής» αναφέρει η κ. Μακράκη.
Έφηβοι επιχειρηματίες
Η μαθήτρια Άννα Βαρδαλαχάκη αναφέρει πως στις συσκευασίες θα υπάρχουν μαντινάδες, κάτι που αντιπροσωπεύει την κουλτούρα και τον πολιτισμό του νησιού. Μία από τις μαντινάδες είναι η εξής:
«Παντού γυρνώ και κουβαλώ
χώμα του Ψηλορείτη
Της γης κεντρίζω να γενεί
όλος ο κόσμος Κρήτη».
Τα προϊόντα, όπως λέει, παράγονται με πρώτες ύλες της κρητικής γης.
Ο Ραφαήλ Κακουλάκης αναφέρει πως ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων έγινε ανάλογα με τις επιθυμίες των παιδιών, μεταξύ άλλων, υπήρχαν τμήματα παραγωγής, μάρκετινγκ, λογιστικής και η διεύθυνση της επιχείρησης. Όπως λέει, μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθαν πώς ιδρύεται μία επιχείρηση, ενώ επικράτησε ένας προβληματισμός για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων, κάτι που είναι ανάγκη να αλλάξει.
Σύνθημά μας είναι «ΧΑ…ΧΑ…ΧΑΡΟΥΠΙ» έχει τη χαρά και την υγεία μέσα του».
«Στόχος μας είναι η παραγωγή και εμπορία υγιεινών μπισκότων με πρώτες ύλες από την κρητική γη» αναφέρει η Χαρά Φραγκιουδάκη.
Τονίζει πως «πρέπει οι έφηβοι να αλλάξουν συνήθειες, να μην τρώνε έτοιμο φαγητό. Στην Κρήτη έχουμε όλες τις πρώτες ύλες, πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε για την υγεία μας και το καλό του τόπου, να ενισχύσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις» αναφέρει.
Η Αργυρώ Μεθονιάδη αναφέρει πως «σκοπός της εταιρείας μας είναι η στροφή των νεών στην υγιεινή διατροφή , η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η προβολή της κρητικής μαντινάδας και η εκμάθηση της παράδοσής μας. Για μένα έχουν γίνει κριτήρια για την επιλογή των προϊόντων».
Τη θρεπτική αξία του χαρουπιού τονίζει η Κατερίνα Χουδετσανάκη. Όπως λέει είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, γλυκόζη, σάκχαρα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η ίδια, ως Κρητικιά, περιλαμβάνει το χαρούπι στη διατροφή της. Το τμήμα αποτελούν οι εξής μαθητές Αμπουχάνης Μιχαήλ, Βαρδαλαχάκη Άννα, Βρέντζος Στυλιανός Μιχαήλ, Δασκαλάκης Ιωάννης, Δεικτάκης Μιχαήλ, Κακουλάκης Ραφαήλ Μιχαήλ, Κάλης Γεώργιος, Καρύδη Μαρία, Καφετζογιαννάκη Ευαγγελία, Κορνελάκη Στυλιανή, Μεθονιάδη Αργυρώ, Σάλλα Ματέο, Σηφάκη Ανθία, Σταματάκη Ιωάννα, Σχοιναράκης Μιχαήλ, Τζαγκαράκη Μαρία, Φουκάκης Ιωάννης, Φραγκιουδάκη Χαραλαμπία Τσαμπίκα, Χότζα Ολτιάνα, Χουδετσανάκη Αικατερίνη και Χριστάκης Μηνάς.