Επίσκεψη στο  ΙΤΕ

Επίσκεψη στο ΙΤΕ

Τα τμήματα Ηλεκτρονικής του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ινστ. Τεχνολογίας και Ερευνας στις Βούτες όπου ο υπεύθυνος κος Τσιμπλέκας Χρήστος μας ξενάγησε στους διάφορους χώρους και στα εργαστήρια . Αρχικά στο χώρο του αμφιθεάτρου εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών μας εξήγησε την έρευνα που γίνεται στο πεδίο της υπoβρύχιας ακουστικής και τις διάφορες εφαρμογές που τυγχάνει στις συσκευές sonar , στον εντοπισμό μαύρων κουτιών αεροπλάνων αλλά και πλοίων , στην παρακολούθηση της θαλάσσιας ζωής και τον εντοπισμό μεγάλων θηλαστικών .
Επειτα ο κος Καλπούζος από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής και Λέηζερ μας εξήγησε την έρευνα που γίνεται στην ταχύτερη μετάδοση πληροφορίας μέσω οπτικών ινών , την χρησιμοποίηση των laser για καθαρισμό μνημείων όπως οι Καρυάτιδες της Ακρόπολης όπου αφαιρέθηκαν με laser έως και 2 cm πάχος ρύπων και σκόνης που έιχαν σκληρυνθεί με την πάροδο του χρόνου , την επαναφορά στην αρχική τους μορφή κειμηλίων και ιερών εικόνων , στον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας διάφορων έργων τέχνης όπως κτου Ελ Γκρέκο ακόμα και την πιστοποίηση της γνησιότητας τους , στην έρευνα που γίνεται στην μοριακή βιολογία , στα βλαστοκύταρα και στα μετα-υλικά.
Η ξενάγηση τελείωσε στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Ρομποτικής όπου είδαμε ένα συμπαθέστατο ρομπότ να κάνεις ασκήσεις μπαλέτου και να χορεύει μακαρένα , 1 ρομπότ να εξομειώνει τις κινήσεις μιας σαρανταποδαρούσας και να προχωράει πάνω στην άμμο αλλά ακόμα και 1 ρομποτ χταπόδι να κολυμπάει υποβρύχια μέσα στην πισίνα όπως θα δείτε στο βίντεο που ανεβάσαμε .
Η επίσκεψη ήταν πολύ διδακτική διότι θαυμάσαμε τον ζήλο αυτών των ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν , έχουν όλοι τελειώσει ΤΕΙ ή Πανεπιστήμιο , έχουν μεταπτυχιακό , Phd και Postdoc καθώς και εργασιακή προυπηρεσία προκειμένου να προσληφθούν στο ΙΤΕ


Αφήστε μια απάντηση