Διαδικτυακή Εκδήλωση 2021 για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε εξέγερση ενάντια στη Χούντα, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων. Η αρχή έγινε με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σας παρουσιάζουμε τέσσερα τραγούδια σχετικά με την επέτειο μνήμης της εξέγερσης του πολυτεχνείου που βιντεοσκοπήθηκαν στο αμφιθέατρο του σχολείου μας . Επίσης, σεβόμενοι τη δύσκολη εποχή που ζούμε τα τραγούδια που επιλέξαμε έχουν πόνο, παράπονο, νοσταλγία, ελπίδα.. και μια ευχή στις 17 Νοεμβρίου 2022 να μπορέσουμε με πιο ζωντανά-δυναμικά τραγούδια, με κείμενα, με εικόνες και βίντεο όλοι εμείς- μέλη του σχολείου μας να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για μία ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.
Τα τραγούδια είναι:
- Κάποτε θα ‘ρθουν (Μίκης Θεοδωράκης- Λευτέρης Παπαδόπουλος)
- Αχ χελιδόνι μου (Μάνος Λοΐζος-Λευτέρης Παπαδόπουλος)
- Ποιος τη ζωή μου (Μίκης Θεοδωράκης-Μάνος Ελευθερίου)
- Μαλαματένια Λόγια (Γιάννης Μαρκόπουλος- Μάνος Ελευθερίου)
Συμμετείχαν οι μαθήτριες: Μανιά Χριστίνα (τραγούδι), Γερασιμάκη Μαριεντίνα (τραγούδι), Μανιαδή Εύα (βιντεοσκόπηση), οι μαθητές Βλαχάκης Αντώνης (ήχος) – Τζωρτζάκης Κωνσταντίνος (ήχος) και ο καθηγητής Πληροφορικής Λιόντας Βαγγέλης (επιμέλεια – τραγούδι).