
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εντατικό πρόγραμμα “VET-Innovating Path toSustainable Life”
Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου φιλοξένησε πρόσφατα ένα καινοτόμο εβδομαδιαίο
πρόγραμμα με θέμα την ενυδρειοπονία και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων
στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “VET-Innovating Path to Sustainable
Life”. Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε μαθητές επαγγελματικής εκπαίδευσης
και περιελάμβανε τόσο θεωρητική κατάρτιση, όσο και πρακτικές
δραστηριότητες.
Θεματικές Ενότητες
Οι συμμετέχοντες εισήχθησαν στον κόσμο της ενυδρειοπονίας μέσα από μια
ολοκληρωμένη προσέγγιση ,που κάλυψε τα ακόλουθα θέματα:
Βασικές Αρχές Ενυδρειοπονίας: Οι μαθητές γνώρισαν τα θεμελιώδη
στοιχεία των συστημάτων ενυδρειοπονίας, τον κύκλο του αζώτου,
τους τύπους συστημάτων (NFT, DWC, Media-Based), και τη σχέση
μεταξύ ψαριών, φυτών και μικροοργανισμών.










Επιλογή Ειδών: Μελετήθηκαν είδη ψαριών, κατάλληλα για
ενυδρειοπονία (τιλάπια, πέρκα, γατόψαρο, κυπρίνος), καθώς και
φυτικά είδη, που ευδοκιμούν σε τέτοια συστήματα, με έμφαση στα
μεσογειακά και εμπορικά σημαντικά είδη.
Ενυδρειοπονία Χαμηλής Αλατότητας: Εξερευνήθηκαν συστήματα
υφάλμυρου νερού, η διαχείριση αλατότητας, τα αλοφυτά και τα
μεσογειακά είδη ψαριών, που προσαρμόζονται σε περιβάλλοντα
χαμηλής αλατότητας (λαβράκι, τσιπούρα, κέφαλος). Παρουσιάστηκαν,
επίσης, τα συστήματα RAS (Recirculating Aquaculture Systems).
Μικροβιολογία Ενυδρειοπονίας: Αναλύθηκε ο κρίσιμος ρόλος των
ωφέλιμων βακτηρίων, η διαδικασία νιτροποίησης, η δημιουργία και
διατήρηση βακτηριακών αποικιών, η μικροβιακή ποικιλότητα και η
πρόληψη ασθενειών μέσω μικροβιακής ισορροπίας.
Κλιματική Προσαρμογή: Εξετάστηκε η προσαρμογή της
ενυδρειοπονίας σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες με ιδιαίτερη
έμφαση στα είδη ψαριών κατάλληλα για την Κεντρική Ευρώπη
(πέστροφα, κυπρίνος) και η διαχείριση θερμοκρασίας σε εύκρατα
κλίματα.
Σχεδιασμός και Οικονομική Βιωσιμότητα: Παρουσιάστηκαν
προηγμένες τεχνικές σχεδιασμού συστημάτων, θέματα ενεργειακής
απόδοσης, οικονομική βιωσιμότητα και η μετάβαση από οικιακά σε
εμπορικά συστήματα.
Πρακτικές Δραστηριότητες
Το πρόγραμμα περιελάμβανε σημαντικό πρακτικό μέρος:
Εργαστηριακές δραστηριότητες με κατασκευή και λειτουργία μικρών
συστημάτων ενυδρειοπονίας
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο CretAquarium, όπου οι μαθητές
παρατήρησαν μεσογειακά είδη ψαριών και αξιολόγησαν την
καταλληλότητά τους για συστήματα RAS και ενυδρειοπονία χαμηλής
αλατότητας
Εγγραφή και συμμετοχή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MOOC (Mobile
Aided Distance Education) για συνεχή μάθηση
Διακεκριμένοι Εισηγητές
Στο πρόγραμμα συνέβαλαν ως εισηγητές:
Κ. Βαγγέλης Φιλιππάκης, υπεύθυνος συντονισμού
Δρ. Παναγιώτης Βερίλλης καθ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , ειδικός σε
συστήματα χαμηλής αλατότητας
Δρ. Κωνσταντίνος Κορμάς καθ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , ειδικός σε
μικροβιολογία ενυδρειοπονίας
Δρ. Νικόλαος Βλάχος καθ. Πανεπιστήμιο Πατρών , ειδικός σε είδη
ψαριών για διαφορετικά κλίματα
Ολοκλήρωση και Πιστοποίηση
Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της
εβδομαδιαίας μαθησιακής τους πορείας και έλαβαν πιστοποιητικά
συμμετοχής. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση για τις
επιχειρηματικές ευκαιρίες στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, τις μελλοντικές
τάσεις στην τεχνολογία ενυδρειοπονίας και το ρόλο της ενυδρειοπονίας στην
επισιτιστική ασφάλεια εν μέσω κλιματικής αλλαγής.
Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη μάθηση μέσω της
πλατφόρμας MOOC και να ολοκληρώσουν πρόσθετες ενότητες σχετικά με τη
βιώσιμη παραγωγή τροφίμων σε διαφορετικά κλιματικά και γεωγραφικά
πλαίσια.
Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργό
συμμετοχή τους και ευχαριστεί τους διακεκριμένους εισηγητές για τη συμβολή
τους στην επιτυχή υλοποίηση αυτού του καινοτόμου εκπαιδευτικού
προγράμματος.