Πότε περνάμε απουσίες μπαίνοντας στην τάξη?
Ο Σίσυφος είναι ρυθμισμένος με ‘ανοικτά απουσιολόγια’ που σημαίνει ότι μπορείτε να περνάτε απουσίες:
- είτε αμέσως όταν μπείτε στην τάξη
- είτε αφού περάσουν 10-15 λεπτά
- είτε στο τελευταίο 10λεπτο(πριν τελειώσει η εκάστοτε ώρα και μηδενίσει το χρονόμετρό της)
- είτε το απόγευμα στο σπίτι σας ΠΑΝΤΑ εντός της ίδιας ημέρας.
Επιτρέψτε μου να σας ενθαρρύνω να επιλέγετε μία από τις 3 πρώτες επιλογές (εγώ προσωπικά κάνω το 2ο), παρόλο που ξέρω ότι 1-2 από εσάς προτιμάτε το 4ο. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό με πιο σημαντικό το ότι ο Σίσυφος είναι ένα on-line σύστημα και αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζει ΖΩΝΤΑΝΗ εικόνα της κατάστασης ενός μαθητή. Τόσο οι μαθητές αλλά ΚΑΙ οι γονείς/κηδεμόνες έχουν on-line πρόσβαση στο Σίσυφο και θα μπαίνουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για να δουν τι κάνει ο κηδεμονευόμενός τους. Πρέπει λοιπόν η ‘εικόνα’ που θα βλέπουν να είναι όσο το δυνατόν ενήμερη.
Τι θα κάνουμε με τα χάρτινα απουσιολόγια και βιβλία ύλης αφού πλέον απουσίες και ύλη, τα περνάμε στον Σίσυφο?
Ο Σίσυφος έχει την δυνατότητα:
- εκτύπωσης απουσιολογίων (που μπορεί να εκτυπώσει κάθε υπεύθυνος τμήματος)
- εκτύπωσης σελίδων ύλης (που μπορεί να εκτυπώσει κάθε καθηγητής).
Όποιος θέλει χαρτί μπορεί να το έχει αν και κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται. Σας προτρέπω όλους κάθε μέρα μαζί με τις απουσίες που περνάτε κάθε ώρα, να γράφετε 1-2 γραμμές για το τι διδάξατε εκείνη την ώρα. Είναι χρήσιμο και σε εσάς (για να θυμάστε τι διδάξατε) αλλά και για τους μαθητές (που θα βλέπουν μέχρι που έχουν φτάσει στην ύλη τους ) και για τους γονείς (που θα βλέπουν τι μαθαίνουν τα παιδιά τους)
Ποιος δηλώνει μία ώρα ως κενό? (Ο ίδιος ο καθηγητής που λείπει?/ο υπεύθυνος τμήματος?/ο Διευθυντής?)
Ο υπεύθυνος τμήματος δεν γνωρίζει πάντα ότι κάποιος καθηγητής λείπει ή πρόκειται να λείψει άρα δεν είναι ο κατάλληλος να αναλάβει αυτή την εργασία. Αυτοί που το ξέρουν είναι πάντα ο ίδιος ο καθηγητής και ο Δ/ντής και αυτοί θα δηλώνουν μία διδακτική ώρα ως κενό. Όποιος από τους 2 προλάβει πρώτος. Έχει ήδη γίνει συνεννόηση με τον Δ/ντή και κάθε μέρα θα εκτελεί αυτό τον έλεγχο είναι καλό όμως να το κάνουμε μόνοι μας όταν κάνουμε κενό για να μειώσουμε τον φόρτο στον Δ/ντη. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει μπέρδεμα γιατί ο πρώτος που θα το κάνει κλειδώνει την ώρα και ο δεύτερος μετά σίγουρα θα το δει.
Ποιος διορθώνει μία απουσία σε απουσιολόγιο που έχει ήδη υποβληθεί (κλείσει)?
- Αν στον μαθητή ΔΕΝ μπήκε απουσία ενώ ΕΠΡΕΠΕ να μπει
- Ο καθηγητής δεν μπορεί να προσθέσει απουσία αλλά μπορεί να την προσθέσει ο υπεύθυνος τμήματος.
- Αν στον μαθητή ΜΠΗΚΕ απουσία ενώ ΔΕΝ έπρεπε να μπει
- Ούτε ο καθηγητής, ούτε ο υπεύθυνος τμήματος μπορεί να διαγράψει απουσία, και οι δύο όμως μπορούν να κάνουν αίτημα διαγραφής (προς την Δ/νση) εξηγώντας τον λόγο διαγραφής
- Αν στον μαθητή ΜΠΗΚΕ ΛΑΘΟΣ ΤΥΠΟΣ απουσίας (πχ αντί για Α μπήκε ΩΑ ή ΑΠ)
- Μόνο ο Δ/ντής μπορεί να αλλάξει τύπο απουσίας. Δεν υπάρχει αίτημα αλλαγής τύπου απουσίας. Στείλτε μέσω Σίσυφου μήνυμα στον Δ/ντή για να το διορθώσει αναφέροντας Η/νία, Τμήμα, Ώρα Μαθητή, Επιθυμητό τύπο απουσίας
Πως βάζουμε ωριαίες αποβολές, ποινές, & παρατηρήσεις? Πως συμπληρώνω το βιβλίο ύλης?
Όταν ξεκινώντας το μάθημά σας και αφού πάρετε απουσίες με τον τρόπο που αναφέρουμε παραπάνω, πατώντας το κουμπί “Καταχώρηση”, ο χώρος των απουσιών από ανοικτό πράσινο γίνεται σκούρο πράσινο (κλείνει το απουσιολόγιο) και εμφανίζεται μία εικόνα όμοια με αυτή παρακάτω.
Παρατηρήστε ότι δίπλα στις απουσίες (Πράσινο Βέλος στην παρακάτω εικόνα) εμφανίζεται μία πορτούλα. Το κουμπί αυτό το πατάμε όταν θέλουμε να βγάλουμε κάποιον έξω με Ωριαία Αποβολή (αφού έχουμε περάσει και καταχωρήσει τις απουσίες). Αφού δώσουμε μία αιτιολογία, θα καταχωρηθεί μία απουσία.
Μετά πρέπει να πατήσουμε την “κόκκινη κάρτα” στα αριστερά (Μπλε βέλος στην παρακάτω εικόνα) για να καταχωρήσουμε την ποινή στο “Βιβλίο Ποινών” (Αν δεν το κάνουμε θα μπει μεν η απουσία αλλά δεν θα φαίνεται στο βιβλίο ποινών. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και αργότερα για να μην καθυστερούμε στο μάθημα, αλλά δεν πρέπει να το ξεχάσουμε)
Η “άσπρη σελίδα” στα αριστερά (Κίτρινο βέλος στην παρακάτω εικόνα) χρησιμοποιείται για να καταχωρήσουμε κάποιο σχόλιο-παρατήρηση (θετική η αρνητική) για κάποιο μαθητή μας. Το σχόλιο αυτό θα σταλεί με email το ίδιο απόγευμα ή την επόμενη ημέρα στον κηδεμόνα του μαθητή.
Τόσο η “Κόκκινη Κάρτα” όσο και η “Άσπρη Σελίδα” σας είναι διαθέσιμα ΚΑΙ μετά το πέρας του μαθήματος για να εισάγετε την ποινή ή την παρατήρηση που επιθυμείτε.
Τέλος το βιβλιαράκι πάνω δεξιά (κόκκινο βέλος στην παρακάτω εικόνα) είναι το Ημερολόγιο Διδασκαλιών (Βιβλίο Ύλης) και πατώντας το μπορείτε να δηλώσετε τι διδάξατε σε εκείνη την ώρα. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ χρήσιμη σε όλους (καθηγητές, μαθητές & γονείς) καθώς στα ημερολόγια διδασκαλιών έχουν όλοι πρόσβαση και μπορούν να δουν τι διδάχθηκε μέχρι και το προηγούμενο μάθημα.
Εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης στα ημερολόγια διδασκαλιών (βιβλία ύλης) όταν είμαστε εκτός τάξης (π.χ. από το σπίτι μας) είναι: έχοντας κάνει login στον Σίσυφο, πατάμε τις 3 οριζόντιες παυλίτσες (τέρμα πάνω αριστερά) και στο μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε το βιβλιαράκι με την κόκκινη περίμετρο και τίτλο “Περιεχόμενο των Διδασκαλιών μου”
Όλες οι παραπάνω ενέργειες καταγράφονται και θα κοινοποιούνται στους γονείς κάθε απόγευμα δίνοντας μία καθημερινή εικόνα στους γονείς για τα “έργα και ημέρες” των κηδεμονευόμενων τους.
Κάποιοι μαθητές απαλλάσονται από κάποια μαθήματα. Πως θα το ξέρω ώστε να μην τους βάλω απουσία στο μάθημά μου?
Υπάρχουν περιπτώσεις απαλλαγής μαθητών από κάποια μαθήματα (π.χ. α) Θρησκευτικά για θρησκευτικούς λόγους, β) Φυσική Αγωγή για λόγους υγείας, γ) Μαθήματα Γενικής Παιδείας επειδή ο μαθητής κάνει μόνο Ειδικότητα) και αυτοί εξακολουθούν να εμφανίζονται ακόμα στα απουσιολόγια του Σίσυφου κινδυνεύοντας να πιστωθούν απουσίες.
Αυτό το πρόβλημα υπήρχε και πριν τον Σίσυφο. Φροντίζαμε μόνοι μας να μην βάζουμε απουσίες σε αυτά τα παιδιά όταν δεν έπρεπε. Ο Σίσυφος προς το παρόν δεν υποστηρίζει την απαλλαγή κάποιων μαθητών από συγκεκριμένα μαθήματα. (Ήδη έχω αναφέρει την ανάγκη στον προγραμματιστή του Σίσυφου και πιθανόν να προστεθεί αυτή η λειτουργία σε επόμενη έκδοση, πάντως σίγουρα όχι μέχρι το τέλος του έτους). Μέχρι τότε έχουμε αποφασίσει την εξής σύμβαση: Στην καρτέλα στοιχείων των εν λόγω μαθητών θα προσθέσουμε δίπλα στο πατρώνυμο (ΑΘ) ή (ΑΦ) ή (ΑΓ), δηλαδή “Απαλλάσσεται Θρησκευτικών/Φυσικής Αγωγής/Μαθημάτων Γενικής Παιδείας”. Έτσι στα on-line απουσιολόγια θα φαίνεται αυτό δίπλα στο πατρώνυμο και θα θυμίζει στον εκάστοτε καθηγητή ότι δεν πρέπει να βάλει απουσία στο αντίστοιχο μάθημα. Σε κάθε περίπτωση η διαφάνεια και ανοικτότητα του Σίσυφου (μέσω των λογαριασμών πρόσβασης των μαθητών και των γονιών τους) προάγει την λογοδοσία και είμαι σίγουρος ότι και λάθος να γίνει και να περαστεί μία λάθος απουσία θα το δουν και οι ίδιοι, θα μας το πουν και θα την διορθώσουμε.
Πως κανονίζονται ραντεβού μεταξύ κηδεμόνων-καθηγητών?
Τμήμα των εκπαιδευτικών μας υποχρεώσεων είναι και η ενημέρωση των γονιών – κηδεμόνων των μαθητών μας.
Ειδικά σε περιόδους απόδοσης βαθμολογίας το ενδιαφέρον από τους γονείς είναι μεγαλύτερο και πρέπει να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ένα σύντομο εκπαιδευτικό βίντεο που θα σας καθοδηγήσει στο πως θα ρυθμίσετε τον λογαριασμό σας στον Σίσυφο ώστε όσοι γονείς – κηδεμόνες των μαθητών μας επιθυμούν, να μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού με όποιο καθηγητή θέλουν για να ρωτήσουν για τα παιδιά τους. Τα ραντεβού αυτά μπορούν να είναι δια ζώσης ή ως τηλε-συνάντηση (πχ με Webex)
Παρακαλείσθε να το παρακολουθήσετε και να ρυθμίσετε τους λογαριασμούς σας καθώς θα δοθούν λογαριασμοί σε όλους τους γονείς και πιθανόν να σας αναζητήσουν.
Κάθε καθηγητής έχει απόλυτη ελευθερία να ρυθμίσει τον λογαριασμό του έτσι ώστε να επιλέξει οποιαδήποτε καθημερινή της εβδομάδας, εντός ωραρίου (σε κάποιο κενό του) ή εκτός ωραρίου (οποιαδήποτε ώρα θέλει), μία ή περισσότερες μέρες καθώς και την διάρκεια κάθε ραντεβού (5, 10 ή 15 λεπτά ή και περισσότερο).
Πως μπορώ να δω αν έχω ξεχάσει να περάσω απουσίες σε κάποια ώρα μου?
Υπάρχει μία λειτουργία στον Σίσυφο για να μας θυμίζει ότι έχουμε ξεχάσει να καταχωρήσουμε απουσίες για κάποια διδασκαλία.
Όταν έχουμε ξεχάσει να καταχωρήσουμε απουσίες, στην αρχική σελίδα και μέσα στην επιλογή “Απουσίες”, δίπλα στα εικονίδια “Απουσίες” και “Καταχώρηση Απουσιών” αντίστοιχα, εμφανίζεται ένα κίτρινο προειδοποιητικό σήμα με ένα θαυμαστικό που μας θυμίζει το γεγονός ότι κάτι έχουμε ξεχάσει.
Μάλιστα αν πάμε από πάνω το ποντίκι μας και το αφήσουμε ακίνητο 2-3 δευτερόλεπτα μας εμφανίζει και ένα μήνυμα του τύπου: “Έχετε Χ διδασκαλίες σε εκκρεμότητα“.
Επίσης δίπλα στο απουσιολόγιό μας (έχοντας πατήσει “Καταχώριση των Απουσιών μου“) υπάρχει μία καρτέλα με όνομα “Εκκρεμείς Καταχωρήσεις”. Όταν μπούμε μέσα της και πατήσουμε το κουμπί “Αναζήτηση” που θα βρούμε εκεί θα μας εμφανίσει όλες τις ώρες για τις οποίες δεν έχουμε περάσει απουσίες.
Όταν δηλώνω ένα 'Κενό' μου, τι αιτιολογία γράφω?
Όταν σε κάποια ώρα μας κάνουμε για κάποιο λόγο κενό, τότε οφείλουμε να το δηλώσουμε στον Σίσυφο (όπως καταχωρούμε και τις απουσίες μας).
Αυτό το κάνουμε πατώντας στο απουσιολόγιο την λέξη “Κενό” που εμφανίζεται πάνω από την αντίστοιχη ώρα.
Κατόπιν ο Σίσυφος μας ζητάει να δώσουμε το λόγο (αιτιολογία) για τον οποίο έγινε το κενό.
Να έχετε υπόψιν σας ότι αυτή η αιτιολογία είναι ορατή σε μαθητές και γονείς οπότε να μην δίνετε υπερβολικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τυχόντα προσωπικά δεδομένα. Π.χ. «έκανα κενό γιατί πήγα για μαστογραφία», δεν χρειάζεται να αναφερθεί αυτό. Αρκεί η αιτιολογία π.χ. “Λόγω αναρρωτικής άδειας” ή “Διοικητική Εργασία στο Γραφείο”
Δεν μπορώ να συνδεθώ στον Σίσυφο / Υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα! Τι κάνω?
Δεν πανικοβαλλόμαστε! Στην χειρότερη περίπτωση, βγάζουμε μία κόλλα χαρτί και σημειώνουμε τους παρόντες. Όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα περνάμε τις απουσίες μας στον Σίσυφο.