Αν θές να επισκεφθείς την Ιταλία …
τότε να καταταγείς στον Ελληνικό Στρατό !!! Αυτό ήταν το σλόγκαν που επικρατούσε στη νεολαία του 1940 . Τέτοιο υψηλό φρόνημα και ηθικό είχαν τα νειάτα της εποχής εκείνης . Με το ίδιο υψηλό φρόνημα και ηθικό παρέλασαν και οι μαθητές μας σήμερα αλλά και επισκέφθηκαν την Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα με την βοήθεια της Ε.Ε όπου υπάρχει σήμερα για να αποφύγουμε γεγονότα όπως της εποχής του ’40 και κάθε μορφής μισαλλοδοξίας , επεκτατισμού και εθνοφυλετισμού …
Στο Πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + “Virtual Innovation Centre” επισκεφτήκαμε από 19 έως 26 Οκτωβρίου την Ιταλία και το σχολείο Filippo Botazzi στην πόλη Καζάρανο.
Το σχολείο ήταν επαγγελματικό λύκειο με ειδικότητες όπως μηχανικοί αυτοκινήτων ηλεκτρολόγοι παρά ιατρικών επαγγελμάτων και μαγειρικής .
Επιλέξαμε να μείνουμε στην Καλλίπολη αφού επισκεφτήκαμε και τον Τάραντα δύο πόλεις που δημιουργήθηκαν από αρχαίους Έλληνες αποίκους.
Η φιλοξενία των Ιταλών ήταν πολύ εγκάρδια και φιλική ειδικά σε εμάς στους Έλληνες. Την πρώτη μέρα μας πήγανε στο δημαρχείο όπου μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος σε ένα μεσαιωνικό κάστρο. Ο δήμαρχος μετά μας παρέθεσε γεύμα με παραδοσιακά φαγητά του Σαλεντινο .
Το απόγευμα πήγαμε σε μία εταιρεία κατασκευής παπουτσιών υψηλής μόδας με επιλεκτικές παραγγελίες από το hollywood και μεγάλους οίκους μόδας. Μας εξήγησαν ότι επενδύοντας στην υψηλή σχεδίαση και ποιότητα καταφέρνουν να παρακάμψουν και να νικήσουν τον ανταγωνισμό από την Κίνα Ινδία και άλλους ανταγωνιστές .
Τη δεύτερη μέρα επισκεφτήκαμε τα εργαστήρια χημείας φυσικής ηλεκτρολογίας μηχανολογίας και άλλα. Ακολούθησε παρουσίαση του ιταλικού σχολείου που αφορούσε τι είδους εταιρίες μπορεί κάποιος να ανοίξει στην Ιταλία. Το απόγευμα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και εργάστηκαν πιο πρακτικά δημιουργώντας εικονικές εταιρείες με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού και έχοντας τη βοήθεια καθηγητών.
Την Τρίτη ημέρα παρουσιάσαμε τους τύπους εταιρειών που μπορούμε να έχουμε στην Ελλάδα και φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο ανάλογα με κάθε περίπτωση τι τύπου εταιρεία πρέπει να επιλέξουμε να δημιουργήσουμε προκειμένου να πετύχουμε επιχειρηματικά. Ακολούθησε η παρουσίαση της Πολωνίας και της Σλοβακίας. Επισκεφθήκαμε το απόγευμα την πόλη Ugento όπου στο παράρτημα του σχολείου τους που διδάσκονται την μαγειρική μας παράθεσαν γεύμα με μενού παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας . Έπειτα μας ξενάγησαν στο κάστρο του Ugento το οποίο έχει μετατραπεί σε μία υψηλών προδιαγραφών μαγειρική σχολή με μαθητές από την Αμερική που έρχονται να μάθουν την ιταλική κουζίνα και ένα εστιατόριο για VIP επισκέπτες. Έπειτα μας ξενάγησαν στο αρχαιολογικό μουσείο όπου είδαμε την ομοιότητα των αρχαίων αντικειμένων με τα δικά μας αρχαία πράγμα φυσιολογικό μιας και το εμπόριο και οι ανταλλαγές που γίνονταν στην προχριστιανική περίοδο μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας ήταν πολύ ανεπτυγμένα.
Έπειτα μας ξενάγησαν σε ένα ελαιουργείο παρασκευής και τυποποίησης ελαιολάδου όπου ο ιδιοκτήτης μας ανέφερε την μεγάλη καταστροφή που έχει πάθει όλη η περιοχή από το μικρόβιο ξυλελα – xylela το οποίο ονομάζεται και ως λέπρα της ελιάς με αποτέλεσμα να έχουν ξεραθεί το 90% των ελαιόδεντρων όλης της περιοχής του Salentino. Έχουν γίνει μεγάλες έρευνες καταπολεμήσεις αυτής της αρρώστιας χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς θεραπεία. Έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες σε μία παλιά ποικιλία με το όνομα favolosa η οποία είναι ανθεκτική στο μικρόβιο και έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει καρπούς από το δεύτερο χρόνο. Ως δείγμα φιλίας ο εργοστασιάρχης μας έδωσε ένα φυτό ελιάς favolosa να το φυτέψουμε στην Κρήτη να δούμε αν ευδοκιμεί στον τόπο μας
Την τέταρτη ημέρα τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες εξασκήθηκαν πώς να φτιάχνουν ηλεκτρονικά φυλλάδια προώθησης και marketing των εικονικών εταιρειών με την βοήθεια εργαλείων λογισμικού . Έπειτα τύπωσαν και παρουσίασαν τα φυλλάδια στις υπόλοιπες ομάδες και στους καθηγητές.
.
Την τελευταία ημέρα τα παιδιά πήραν τις πιστοποιήσεις παρακολούθησης και ακολούθησε η εκδρομή στο Lecce οπου επισκεφτήκαμε το κάστρο στην παλιά πόλη και την εκκλησία Σάντα Κρόσσε .
Φύγαμε γεμάτοι εμπειρίες και συναισθήματα ανυπομονώντας να τους ξαναδούμε όλους στις 10 Φεβρουαρίου για να τους ανταποδώσουμε την φιλοξενία τους …
Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας μπορείτε να βρείτε στην σελίδα μας