Εrasmus+KA1  ΙΤΑΛΙΑ – Εξειδίκευση μαθητών στη λειτουργία θερμαλιστικών κέντρων και πρακτικών υγείας / ευεξίας

Εrasmus+KA1 ΙΤΑΛΙΑ – Εξειδίκευση μαθητών στη λειτουργία θερμαλιστικών κέντρων και πρακτικών υγείας / ευεξίας

Στις 20/03/2019 έως 4/04/2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ιταλία η μαθησιακή κινητικότητα εκπαιδευομένων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισηςτου σχεδίου Erasmus+ΚΑ1 με κωδικό 2018-1-EL01- KA102-047370 14 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ + 2 ΤΑΞΙΔΙ (Α , Β ΡΟΗ) με θέμα: «Εξειδίκευση μαθητών στη λειτουργία θερμαλιστικών κέντρων και πρακτικών υγείας / ευεξίας»
Η κινητικότητα έγινε με στόχο την παρακολούθηση  λειτουργίας ενός θερμαλιστικού κέντρου , στο νομικό πλαίσιο που πρέπει να βασίζεται και τις τεχνικές μάρκετινγκ, στα οποία  εκπαιδεύτηκαν οι μαθητές του τομέα  Οικονομίας και Διοίκησης στον τουρισμό (Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων). Επίσης τις παροχές υγείας που προσφέρει ένα θερμαλιστικό κέντρο και τις τεχνικές αποκατάστασης και αισθητικής  φροντίδας, στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι μαθητές του τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας,  που οργάνωσε ο φορέας υποδοχής ANCI srl.
Οι μαθητές που μετακινήθηκαν ήταν:ΒΙΤΩΡΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΛΕΝΗ  ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  ΓΑΛΕΤΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ  ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΥΚΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΣΤΙΦΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗ ΡΑΦΑΕΛΑ  ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΛΕΜΟΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ  ΜΑΓΙΑΤΖΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ  ΜΩΥΣΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ  ΜΠΙΤΖΕ ΕΥΤΕΡΠΗ  ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ  ΜΠΙΚΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ  ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΙΝΙ ΝΤΑΝΙΕΛΑΚΟΚΟΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΛΙΛΑ ΚΛΑΡΙΣΑ ΜΑΝΟΥΡΑ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΣΥΓΓΕΛΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΖΑΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΤΖΑΦΑ ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΡΟΥΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ ΦΡΟΝΙΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ και ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΠΟΥΡΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.
Και οι εκπαιδευτικοί:  ΚΟΡΝΗΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΕΡΡΙΚΑ , ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,ΜΑΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ΚΟΚΟΛΑ ΠΕΛΑΓΙΑ
Ο αναμενόμενος αντίκτυπος για τους συμμετέχοντες ήταν η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για το συγκεκριμένο αντικείμενο κατάρτισης, η προσωπική τους εξέλιξη και η ισχυροποίηση της έννοιας του ευρωπαίου πολίτη μέσα τους.

Πριν την Κινητικότητα
Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου συλλόγου η υπεύθυνη του σχεδίου ενημέρωσε την Διεύθυνση και τον Σύλλογο των εκπαιδευτικών του σχολείου την έγκριση του σχεδίου από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού ( ΙΚΥ).
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος διδασκόντων ενέκριναν τη μετακίνηση για την οποία συντάχθηκε αντίστοιχη πράξη που υπογράφηκε από το σύνολο των παρόντων εκπαιδευτικών.
Ακολούθως λίγο πριν την μετακίνηση,έγινε η παρουσίαση του προγράμματος στο αμφιθέατρο του σχολείου μας και η ενημέρωση στους γονείς των μαθητών . Τέλος ενημερώθηκαν για την έγκριση του προγράμματος, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.Οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν και προμηθεύτηκαν εγκαίρως την ευρωπαϊκή κάρτα κοινωνικής ασφάλισης και σχετικά όλα τα έγγραφα – αιτήσεις- υπεύθυνες δηλώσεις  που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Στις 7/03/2019 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τους γονείς-κηδεμόνες των συμμετεχόντων του 1ου ΕΠΑΛ στο αμφιθέατρο του σχολείου μας.
Κατά τη διάρκειά της συνάντησης έγινε:

  • Η παρουσίαση του προγράμματος αναλυτικά από 20/03/2019-04/04/2019 (πρόγραμμα δραστηριοτήτων της περιόδου κατάρτισης θεωρία και πράξη), διάφορες πληροφορίες σχετικά με την αναχώρηση των μαθητριών/των όπως π.χ ώρα συγκέντρωσης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, για το ξενοδοχείο διαμονής, τη συγκέντρωση  στοιχείων των γονέων- κηδεμόνων και γενικά συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με διάφορες  οδηγίες του προγράμματος Erasmus.
  •  Οι γονείς- κηδεμόνες των παιδιών εξέφρασαν τους διάφορους προβληματισμούς τους και τις απορίες τους με τελικό αποτέλεσμα την επίλυση όλων αυτών. Ανανεώθηκε η επόμενη συνάντηση  στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αναχώρησαν για την  Νάπολη της Ιταλίας στις 20/03/2019 και έμειναν στο ξενοδοχείο της Νάπολης
Αναχώρηση από το αεροδρόμιο Ηρακλείου για Ιταλία.

Την 1η ημέρα ( 21/03/2019)Πολιτιστική επίσκεψη και ξενάγηση στην Πομπηία υπό τον..φόβο του Βεζούβιου!!Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας  κοντά στη σημερινή Νάπολη και χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.χ από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου , κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίωνκαι είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό

 Και στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στη πόλη της Νάπολη.

Την 2η μέρα (22/03/2019) επισκεφθήκαμε το Terme d Agnano στη Νάπολη. Έγινε μια ιστορική αναφορά στις πηγές ηφαιστειακής μορφής θερμαλισμού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα από την sales mananger Silvana Alfano. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στις φυσικές πηγές και στους χώρους Υγείας Ευεξίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές περιηγήθηκαν στην δημόσια εμπορικήGalleria Umberto Ι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την όπερα του Σαν Κάρλο στη Νάπολη.

Την 3η μέρα (23/03/2019)η εκπαίδευση αφορούσε δυο εταιρικές επισκέψεις στα ξενοδοχεία Hotel Terme Rosapepe και Hotel Terme Capasso που βρίσκονται σε μια αγροτική τοποθεσία, ακριβώς έξω από το Contursi Terme . Οι μαθητές ενημερώθηκαν πάνω στις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών  και στο management και marketing των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Την 4η μέρα (24/03/2019)επισκεφθήκαμε την πόλη Σορρέντο και απολαύσαμε την όμορφη θέα του Κόλπο της Νάπολης του Βεζούβιου και του νησιού Κάπρι.

Την 5η μέρα (25/03/2019) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε θέματα τουρισμού αλλά και σε Spa manager και Wellness &Spa operator καθώς επίσης και στην  ιστορία των ιαματικών λουτρών στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη.Αναφέρθηκε η έννοια του Ευ Ζην καθώς και οι διάφορες  επιδράσεις και προοπτικές της βιομηχανικής ευεξίας στην Ευρώπη. Από την υπεύθυνη εκπαίδευσης και μεταφράστρια κα Στυλιανού Μελίνα.

Την 6η μέρα (26/03/2019)η θεωρητική εκπαίδευση από την Spa manager Ponsillo Katia με τη σημαντική βοήθεια της μεταφράστριας Στυλιανού Μελίνας επικεντρώθηκε στο οργανόγραμμα και τις περιγραφές εργασίας  όπως στο  ρόλο του Διευθυντή Spa manager  και στις ολιστικές τεχνικές χαλάρωσης.

Την ίδια μέρα περιηγηθήκαμε στους δρόμους της Νάπολης.Η πολιτιστική πλευρά του Erasmus+ Αρχαιολογικό μουσείο Νάπολης.

Την 7η μέρα (27/03/2019) Θεωρητική εκπαίδευση από την Spa manager Porsillo Katia.με τη βοήθεια της μεταφράστριας Στυλιανού Μελίνα με θέμα: η νέα έννοια της ευεξίας και οι στρατηγικές marketing- Δομή του management .

Την 8η μέρα (28/03/2019) Εναλλακτικές Θεραπείες προσώπου και τεχνικές μάλαξης.
 Το marketing στο χώρο του Spa. Τεχνικές πωλήσεων και διαφήμισης.
Θεωρητική εκπαίδευση από την Spa manager Porsillo Katia και την μεταφράστρια εκπαίδευσης Στυλιανού Μελίνα.

Την 9η μέρα (29/03/2019) Θεωρητική εκπαίδευση και παρουσίαση με βίντεο από την Spa manager Ponsillo Katia και την υπεύθυνη εκπαίδευσης Στυλιανού Μελίνα. Ολιστικές θεραπείες και Θερμαλισμός . Δημιουργία βιογραφικού Europass.Κλείσιμο συμπεράσματα –αξιολόγηση προγράμματος.Απονομή πιστοποιητικών του προγράμματος Erasmus+KA1 στους μαθητές .

Την 10η μέρα (30/03/2019) αφήσαμε την όμορφη Νάπολη και επισκεφθήκαμε την Ρώμη και το ξενοδοχείο μας. Το ίδιο βράδυ περιηγηθήκαμε στην Piazza di Spagna την Fontana di Trevi την Piazza Barberini το Colosseo.

Την 11η μέρα (31/03/2019)επισκεφθήκαμε την (Villa Borghese)Βίλα Μποργκέζεπάρκο και Μουσείο Τέχνης στην Ρώμη.

Την 12η μέρα (1/04/2019)  Ξεναγηθήκαμε στην πόλη της Ρώμης και στο Βατικανό ένα  ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης .

Την 13η μέρα (2/04/2019) φύγαμε από την Ρώμη και επισκεφθήκαμε την Φλωρεντίαπρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης. Μας περίμενε η ξεναγός μας και μας ξενάγησε σε μια πόλη με αναρίθμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Η Φλωρεντία διαθέτει εξαίρετη καλλιτεχνική κληρονομιά, στην πόλη έζησαν και δημιούργησαν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της τέχνης καλλιτέχνες όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσιο Μιχαήλ Άγγελος , αλλά και επιστήμονες όπως ο Γαλιλαίος ο Μακιαβέλι κ.α. 

Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας στο Montecatini Terme, μια πόλη  με ισχυρό προσανατολισμό για τουρισμό, καθώς και βιομηχανικές και εμπορικές βιομηχανίες που σχετίζονται με το σπα.

Την 14η μέρα (3/04/2019)επισκεφθήκαμε το πρωί το Centro Termale Redi Montecatiniκαι  είδαμε  διάφορεςΘεραπείες εισπνοής, θεραπείες λάσπης,Θερμικές πισίνες κατάλληλες για άτομα που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα, Οστεοαρθρίτιδα και ρευματισμοί πόνοι στις
αρθρώσεις , προβλήματα κυκλοφορίας αίματος ,κυτταρίτιδα και ακμή κ.α.
Νασημειώσουμε εδώ ότιοι θεραπείες που παρέχονται στα διάφορα κέντρα θερμαλισμού  κάνουν χρήση των ιαματικών νερών  και της θερμικής λάσπης του Montecatini.

Δυο άλλες πόλεις της Τοσκάνης που επισκεφθήκαμε και θαυμάσαμε τον πολιτισμό τους και την κουλτούρα τους είναι  η πόλη Λούκκα και η Πίζα

Στις 4/04/2019 επιστροφή  στο Ηράκλειο Κρήτης. Άλλο ένα υπέροχο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Μετά από 2 βδομάδες ωραίων στιγμών και αναμνήσεων στη μαγευτική Ιταλία επιστρέψαμε αποκομίζοντας τις βέλτιστες εντυπώσεις από αυτή την εμπειρία.

Un bel viaggio ha finito pieno dei momenti, delle imagini splendide!! Questo è Erasmus! Una esperienza della vita!!! Arrivederci Italia!!!

Μετά την κινητικότητα έγινε ενημέρωση του προγράμματος στην Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων  τους στόχους και τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος.

Αφήστε μια απάντηση