Εκδήλωση για τον κορωνοϊό

Εκδήλωση για τον κορωνοϊό

Στο σχολείο μας σήμερα 4/3/2020 έγινε ενημέρωση των μαθητών για την λοίμωξη με τον κορωναϊό covid-19 και την εποχική γρίπη. Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του τομέα υγείας Δρετάκη Μαρια – Κυριακή και Κόκκαλη Ευρυδίκη με την υποστήριξη και επίβλεψη της καθηγήτριας Δρακωνάκης Μαρίας. Το θέμα αφορούσε κυρίως τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της μόλυνσης αλλά και τον έλεγχο του πανικού. Πλαισιώθηκε από οπτικοακουστικό υλικό του υπουργείου υγείας και του κέντρου ελέγχου λοιμωδών ιώσεων.   

κ. Διευθυντά του σχολείου μας, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπημένοι  μαθητές σας καλημερίζουμε..

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, και θα τολμούσα να έλεγα,όχι τόσο με χαρά αλλά με αγωνία, στα πλαίσια της αναγκαίας αλλά  και επιβεβλημένης πλέον ενημέρωσης για τον ιό CoViD-19, και την εποχική γρίπη, αφού για ένα καινούργιο ιό γρίπης πρόκειται.

https://youtu.be/XCG7KUSJLuo

 

https://youtu.be/5YO1jVLsMI4

Είμαστε σχολείο και αποτελούμε σαφώς μια  κλειστή κοινωνία , με συγχρωτισμό ανθρώπων, πράγμα  που διευκολύνει αφάνταστα την μετάδοση των λοιμωδών νόσων.

Η σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση όλων μας, για την πρόληψη της νόσου, αλλά και την αποφυγή του πανικού,αποτελούν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση στο πρόβλημα αυτό.

Πάνω λοιπόν σε αυτή τη φιλοσοφία των ενδεδειγμένων βημάτων αντιμετώπισης, θα μας ενημερώσουν οι μαθήτριες του τομέα υγείας :

 Δρετάκη Μαρία – Κυριακή και Κόκκαλη Ευριδίκη

Ας τις ακούσουμε προσεκτικά.

             ΓΡΙΠΗ  ΚΑΙ  ΕΠΟΧΙΚΗ  ΓΡΙΠΗ

Αποτελεί νόσο του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

   Ομάδες αυξημένου κινδύνου αποτελούν

1.Εργαζόμενοι  σε  χώρους  παροχής  υπηρεσιών  υγείας  (ιατρονοσηλευτικό  προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3.Παιδιά

4.Ενήλικες με :·Άσθμα

ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

·Καρδιακή νόσο ,   ·Ανοσοκαταστολή και

Μεταμόσχευση οργάνων.

Ας δούμε πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, τη μετάδοση αλλά και τα μέτρα πρόληψης της νόσου.

 Στην Ελλάδα η γρίπη εμφανίζεται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, ενώ  η  έντονη δραστηριότητα της, αυξάνεται κατά τον μήνα Ιανουάριο έως και το Μάρτιο.

  Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της  είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής, η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή  συγχρωτισμού  σε  κλειστούς  χώρους.

Η παραμονή στο σπίτι, η ξεκούραση στο κρεβάτι η σωστή διατροφή και λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων, θα βοηθήσει στην πορεία της νόσου.

Η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων δεν ενδείκνυται χωρίς ιατρική οδηγία.

 Ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο και ασφαλέστερο  μέτρο πρόληψης για τη νόσο.

         ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΙ                                                                                 Οι κορωνοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο, τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό CoViD-19 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις,μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

 Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Προς το παρών δεν υπάρχουν στοιχεία οτι ο ιός μεταδίδεται απο κατοικίδιο ζώο σε άνθρωπο.

Στο σύντομο video που ακολουθεί θα δούμε πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση αυτής της επιδημίας, τα συμπτώματα των ασθενών αλλά και τα μέτρα πρόληψης της νόσου.

     Ας επαναλάβουμε λοιπόν : τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου.       

  •  Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό.
  • Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1μέτρου, από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος, βήχει ή φτερνίζεται  παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
  • Επίσης όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με τον αγκώνα και όχι με τις παλάμες. Αν χρησιμοποιήσουμε χαρτομάντηλο, το απορρίπτουμε αμέσως σε κλειστό κάδο απορριμμάτων.
  •  Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την όποια επιφάνεια στον εαυτό σας.
  •  Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  •  Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι.
  •  Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης , μείνετε στο σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
  • Αποφεύγουμε χειραψίες και εναγκαλισμούς, επίσης αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους όπως σινεμά, καφέ, μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες υγείας για την πληροφόρηση μας.

Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε τα βήματα για το σωστό πλύσιμο των χεριών, (40-60”διάρκεια πλυσίματος, ενώ τρίβουμε καλά όλες τις επιφάνειες των χεριών, δηλαδή παλάμες, ραχιαίες επιφάνειες  ακροδάκτυλα και μεσοδακτύλια διαστήματα).

 και τη σωστή χρήση αντισηπτικών ουσιών.(20-30” διάρκεια και τρίψιμο χεριών με τον ίδιο τρόπο, εφ όσον βέβαια τα χέρια μας είναι καθαρά).

Στη λοίμωξη με κορωναιό όπως και στην εποχική γρίπη δεν ενδείκνυται η χρήση φαρμάκων και αντιβιοτικών χωρίς την εντολή ιατρού. Τα αντιβιοτικά στοχεύουν στα μικρόβια και όχι στους ιούς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με αντιικά φάρμακα. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε περίπτωση επιπλοκών της νόσου ή επιλοίμωξη με κάποιο μικρόβιο,όπως σταφυλόκκοκο, στρεπτόκκοκο κ.ά.

   Θα πρέπει να φοράω μάσκα ??

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων, όπως και της γρίπης, και της λοίμωξης με ιό CoViD-19.

 Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης.

Επίσης επιβάλλεται σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης, στο σπίτι ή στο Νοσοκομείο, και αυτή η μάσκα είναι ειδική και ενισχυμένη στην κατασκευή της.

Όλα όσα ακούσαμε και είδαμε, αποτελούν  βασικές συμβουλές, που αφορούν τα μέτρα προφύλαξης και την προστασία  από τον κοροναϊό, αλλά  και τον περιορισμό της μετάδοσης του.

Η καμπάνια του Υπουργείου Υγείας στοχέυει στο :

 ”Δεν φοβόμαστε  αλλά  Ενημερωνόμαστε”

Η επιδημία από τον νέο κορωνοϊό (Covid-19) βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως. Προς το παρόν, ο Π. Ο. Υ.  δεν έχει κηρύξει πανδημία αλλά αυτό αξιολογείται διαρκώς.

 ”Η ελπίδα βρίσκεται στην έρευνα”

 Χαρακτηριστικά του ιού, όπως, ο ακριβής χρόνος επώασης, το δυναμικό μεταδοτικότητας, αλλά και το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων, αποτελούν παράγοντες που θα μας επιτρέψουν, να βελτιώσουμε τα προληπτικά μέτρα και να αποτρέψουμε τη γενικευμένη μετάδοση του.

Παράλληλα ευελπιστούμε, πως, οι θεραπευτικές εξελίξεις να μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα και να αποτρέψουμε την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.

Αναμένουμε και ελπίζουμε στη γρήγορη παρασκευή εμβολίου, του οποίου η δημιουργία έχει ξεκινήσει..

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

θέλω να πιστέυω πώς με γνώση και ψυχραιμία

εμείς οι Έλληνες με τα τόσα δεινά, στη χώρα της Ιατρικής του Ιπποκράτη,θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμεκαι αυτόν τον  υπαρκτό πλέον κίνδυνο, με τις μικρότερες στο δυνατό  οδυνηρές απώλειες ανθρώπινου δυναμικού.

Στην παρουσίαση μας υπήρξαν επαναλλήψεις πληροφοριών, αλλά αυτό έγινε εσκεμένα,

μια και η επανάλληψη αποτελεί  μητέρα της μάθησης.  Εδώ…

Ευχαριστώ τον κ Ανδρεαδάκη για την βοήθεια του στο οπτικοακουστικό μέρος της παρουσίασης, και όλους εσάς που με προσοχή παρακολουθήσατε αυτές τις σημαντικές πληροφορίες, που προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε..

Αφήστε μια απάντηση